Open bebouwing: waarmee moet je rekening houden?

30 juni, 2021

Heb je plannen om een bouwgrond te kopen of zit je al in onderhandelingen met de architect? Misschien droom jij gewoon van een huisje van jezelf en overweeg je de verschillende mogelijkheden nog. Woningen bestaan in alle soorten en maten. Ga je voor een open of gesloten bebouwing en waar moet je dan zoal rekening mee houden? In dit artikel geven je enkele inzichten over de aspecten waarmee je rekening moet houden bij een open bebouwing.

Waarom kiezen voor een open bebouwing?

Het begint al bij de mogelijkheden bij het bouwen. Je krijgt namelijk heel wat meer vrijheid wanneer je een open bebouwing bouwt, dan wanneer je een woning tegen een andere aan bouwt.

Daar komt nog bij dat je meestal geen last van je buren ondervindt. Zo hoor je helemaal niets van de geluiden die jouw buren binnenshuis produceren: geen gebons op de muren of het geluid van hakken op de vloer. Ook in je tuin heb je meestal meer ruimte, want de tuinen sluiten een stuk minder nauw aan.

Op zoek naar een nieuwe thuis?

Wij helpen je die bouwen!

Waarmee moet je dan rekening houden

De bouw van een woning met open bebouwing begint meestal met de aankoop van de perfecte bouwgrond. Die grond moet aan een heleboel vereisten voldoen. De ligging is erg belangrijk, maar ook de voorschriften die gekoppeld zijn aan die specifieke bouwgrond. Daarna start je met de effectieve bouw van de woning. Ook daar moet je rekening houden met bepaalde aspecten.

De bouwgrond is wat duurder

Bouwgronden waar het toegelaten is om een open bebouwing te plaatsen, zijn veelal duurder dan andere bouwgronden. Prijzen variëren afhankelijk van de locatie, maar de gemiddelde prijs ligt alvast hoger.

Stedenbouwkundige voorschriften

De stedenbouwkundige voorschriften die bij een bouwgrond horen, vermelden vaak een heleboel vereisten. Zo ga jij best op zoek naar een bouwgrond waar een open bebouwing op mag gebouwd worden. Deze voorwaarden worden in sommige gevallen al voor jou bepaald:

  • De totale oppervlakte
  • Het aantal verdiepingen
  • Hellingsgraad van het dak
  • Gebruik van bepaalde bouwmaterialen

Bouwverplichting

De kans is groot dat de bouwgrond die je koopt een verplichting met zich meebrengt. Die bouwverplichting is veelal gelimiteerd in tijd. Dat betekent dat je binnen een vastgestelde termijn moet starten met bouwen.

Hogere kostprijs voor een open bebouwing

Een open bebouwing plaatsen, kost gemiddeld iets meer dan de bouw van een open of halfopen bebouwing. Denk maar aan de isolatie die je voor iedere muur nodig hebt. Er moeten meer ramen geplaatst worden en vaak is de oppervlakte gewoon groter dan die van een ander type bebouwing.

Is een open bebouwing echt duurder?

Er wordt vaak gezegd dat dit type woning slechts voor enkelen is weggelegd. Toch is dat niet helemaal het geval. Het is dan ook perfect mogelijk om dit type woning te plaatsen binnen jouw budget. Door goed te plannen en beroep te doen op een expert, blijft de uiteindelijke kostprijs van je woning perfect binnen het vooropgestelde budget.

Heb jij plannen om een nieuwbouwwoning te laten bouwen? Neem contact met ons op!

NB-Projects kijkt samen met de klant naar alle mogelijkheden zonder daarbij het budget uit het oog te verliezen. Er is een ruime keuze aan materialen zodat je je dromen kan realiseren. Door de goede opvolging heb je als bouwheer geen zorgen en kan je rekenen op een correcte werkwijze. NB-Projects is zeer bereikbaar voor de klanten en geen vraag is te veel.
Familie Debruyne
sluit