Investeren in een bouwgrond: 4 aandachtspunten

24 oktober, 2022

Een bouwgrond kopen is een geweldig en spannend avontuur, maar er zijn ook enkele aandachtspunten. Zo moet je rekening houden met logische dingen, zoals locatie en prijs, maar ook met minder voor de hand liggende dingen, zoals bodemkwaliteit en stedenbouwkundige voorschriften.

We lijsten alvast de vijf belangrijkste aandachtspunten op wanneer je investeert in een bouwgrond. Met die tips in het achterhoofd en alle info op zak maak je die grote beslissing met een gerust hart.

1. Locatie

Het meest voor de hand liggende aandachtspunt en eentje waar je zelf ook al had bij stilgestaan. Bij de locatie van een bouwgrond denk je vooral aan nabijheid van werk, familie, scholen en winkels of oriëntatie ten opzichte van de zon. Vaak is de cirkel waarbinnen je zoekt dan niet zo flexibel.

Helaas groeien de bouwgronden niet aan de bomen. Locatie is dus belangrijk, maar het kan je hinderen in je zoektocht als je er te strikt aan vasthoudt. Ga ruimer op zoek dan naar enkele specifieke gemeentes. Kies in de plaats daarvan een ankerpunt, zoals je werkadres of de school van je kinderen, en trek daarrond een cirkel van bijvoorbeeld 25 kilometer. Zo krijg je een veel breder zoekvlak zonder in te boeten op je wensen.

Bovendien kom je zo op veel meer plekken terecht, waar het mogelijk niet alleen mooi, maar ook goedkoper wonen is.

2. Budget

Budget is een logisch aandachtspunt wanneer je een bouwgrond koopt. Door de coronapandemie, materiaaltekorten en de energiecrisis is bouwen minder voorspelbaar. Toch blijft het belangrijk op voorhand een zo gedetailleerd mogelijk budget uit te lijnen. Bij onvoorziene omstandigheden ben je dan alvast goed voorbereid.

Maak een inschatting voor de bouwgrond en voor de woning. Overweeg daarbij ook hoe je het bouwproces ziet. Zijn er dingen die je zelf wil doen? Laat je het praktische aspect liever aan een gespecialiseerde bouwfirma over? Hoeveel motivatie en tijd heb je om de administratie op te volgen?

Ben je een Handige Harry en weet je goed de weg door het wettelijk doolhof? Dan kan je hier en daar besparen door zelf de handen uit de mouwen te steken. Is dat niet het geval, dan kan je samenwerken met een bouwonderneming. Dat maakt het makkelijker om binnen je budget te blijven, want je hebt vaak vroeg een concreet zicht op de kosten, de duur van de werken en je weet je dat je op het einde van de rit je verhuisdozen uitpakt in een afgewerkte woning.

3. Kwaliteit van de bouwgrond

Vind je een bouwgrond die aan al je verwachtingen voldoet, dan slaan de meeste mensen snel hun slag. Toch kan de ideale grond enkele addertjes onder het gras hebben. Laat daarom altijd de kwaliteit van de grond checken. Een bodemonderzoek nu kan je later veel geld besparen.

Laat een bodemonderzoek uitvoeren door een studiebureau of je bouwfirma. Dan worden boringen uitgevoerd om de draagkracht en kwaliteit van de grond te testen. Via Virtuele Boring van de Vlaamse overheid kan je ook de bodemkwaliteit nagaan, maar let wel: dit kan geen echt bodemonderzoek vervangen.

4. Bouwvoorschriften

De stedenbouwkundige voorschriften van een bouwgrond bepalen de regels waaraan de bouwheer moet voldoen. Je mag dus niet om het even welk huis op je bouwgrond neerpoten. In de bouwvoorschriften vind je terug welke bouwstijl is toegelaten, maar ook de afstand tot de buren, hoe hoog je dak mag zijn en welke vorm het mag hebben, …

Heel wat belangrijke info, dus! Wil je afwijken van de bouwvoorschriften, dan kan je een wijziging aanvragen. Stel meteen ook een plan B op, want de wachttijd kan oplopen en een aanvraag wordt niet altijd aanvaard.

Bouwen doe je niet alleen

Ook al ziet bouwen er anders uit dan pakweg tien jaar geleden, de Vlaming blijft verknocht aan zijn eigen plekje onder de zon. We willen dat die droom voor iedereen bereikbaar blijft. Daarom is een goede partner in elk bouwverhaal van essentieel belang.

Ga daarom voor een projectontwikkelaar met ervaring, kennis van zaken en een transparante werkwijze. Kies voor een bouwpartner die je van A tot Z bijstaat, of je nu een grond of pand ombouwt tot een moderne, energiezuinige nieuwbouw.

Bekijk alvast ons aanbod in Oost- en West-Vlaanderen of laat meteen van je horen om te ontdekken wat we voor jou kunnen doen.

sluit