Half open bebouwing: waarmee moet je rekening houden?

8 december, 2021

Heb je bouwplannen of sta je op het punt om een bouwgrond aan te schaffen? De eerste keuze die je moet maken, is het type bebouwing. Zeker bij het plannen van een nieuwbouwwoning is het interessant dat je vooraf weet of je voor een open of half open bebouwing gaat. Wat is het verschil? Wat zijn de voordelen van een half open bebouwing en waar moet je rekening mee houden?

Waarom kiezen voor een half open bebouwing?

De keuze voor een half open bebouwing is een financieel interessante keuze, want een tweewoonst is op veel vlakken een goedkopere keuze. Maar er zijn nog meer redenen om voor een half open bebouwing te kiezen.

Financieel voordeliger

Een tweewoonst bouwen is financieel voordeliger dan het bouwen van een open bebouwing. De bouwkosten liggen lager, zeker wanneer je gelijktijdig bouwt met de eigenaar van de bouwgrond naast je. Je deelt een dak en een gemeenschappelijke muur. Dat betekent dat je bouwmaterialen vaak goedkoper kan inkopen, maar ook dat je minder bouwmaterialen nodig hebt.

Meer ruimte en vrijheid dan gesloten bebouwing

Met een half open bebouwing kies je voor een gulden middenweg. Je hebt niet de ruimte en solitude van een open bebouwing, maar je houdt wel nog behoorlijk wat rust, stilte en open ruimte over.

In tegenstelling tot een gesloten bebouwing, heb je met een half open bebouwing nog een vrije gevel die je veel vrijheid biedt. Zo kan je er je tuin inrichten, een doorgang naar de tuin maken, een carport of een garage bouwen, …

Slechts één gemeenschappelijke muur

Je hebt bij een half open bebouwing slechts één muur gemeenschappelijk met de buren. De meeste mensen die een nieuwbouwwoning met half open bebouwing ontwerpen, kiezen ervoor om de traphal of de badkamer tegen de gemeenschappelijke muur te installeren. Zo hou je het lekker rustig en stil in de slaapkamers.

Doordat je maar één gemeenschappelijke muur hebt, hou je nog behoorlijk wat vrijheid over bij het inrichten van de woning.

Lagere energiefactuur

Een half open bebouwing levert je winst op, zeker op gebied van verwarming en energie. Je verliest langs de gemeenschappelijke muur veel minder energie dan dat je verliest via een buitenmuur. Dat levert je een voordeel op in verwarmingskosten.

Wil je graag jouw droomwoning laten bouwen?

Wij helpen je die bouwen!

Waarmee moet je rekening houden?

Een half open bebouwing biedt heel wat voordelen, maar natuurlijk zijn er ook nadelen. Het is veelal een persoonlijke keuze om te beslissen of de voordelen en de nadelen tegen elkaar opwegen. Met deze zaken hou je best rekening voordat je van start gaat.

Gulden middenweg tussen open en gesloten bebouwing

Een tweewoonst combineert de voordelen en nadelen van een open bebouwing en gesloten bebouwing.

Zo liggen de stookkosten bij een half open bebouwing lager dan bij een open bebouwing, maar hoger dan bij een rijwoning.

Je moet overeen komen met je buren

Dat de kostprijs en de bouwprijs lager ligt bij een tweewoonst, betekent ook meteen dan je moet overeenkomen met je buur. Gebruiken jullie dezelfde bouwstijl? Kies je voor dezelfde materialen voor het dak en de gevel? Je gaat best even samenzitten met de buren om de uitwerking van de woning te bespreken.

Let op de stedenbouwkundige voorschriften

Bij de aankoop van een bouwgrond moet je rekening houden met de stedenbouwkundige voorschriften die verbonden zijn aan de bouwgrond. Deze voorschriften geven je informatie over het type bebouwing dat mogelijk is bij deze grond.

Je houdt dus best rekening met deze voorschriften tijdens de zoektocht naar de ideale bouwgrond.

Kiezen voor open of half open bebouwing

De eerste beslissing die je neemt bij het plannen van jouw nieuwbouwwoning, is het type bebouwing. Ga je voor een gesloten, half open of open bebouwing. Weeg zeker de voordelen en nadelen goed tegen elkaar af voordat je de knoop doorhakt.

Heb je vragen over de verschillende mogelijkheden of over de beste keuze in jouw specifieke situatie? Wil je graag advies van een expert inwinnen? Neem dan zeker eerst contact op met onze adviseurs. Wij hebben vele jaren ervaring met het bouwen van toekomstgerichte nieuwbouwwoningen. Onze experts voorzien je dan ook met plezier van meer informatie!

sluit